Home  
Monday 25 October 2021
Hoofdmenu
Home
De Club
Foto's
Sponsors
Contact
Marine 1
Marine 2
Marine 3
Diversen
Spellen
Links
Wie is Online
Statistieken
Bezoekers: 354785
Inloggen voor leden

Wachtwoord vergeten?
Al gedoucht ?

Door Cor Gout

Karikatuurtekenaars kunnen zichzelf niet tekenen. Daarom zal Diederik, die op dit moment bezig is een spotprentenkabinet van ons elftal samen te stellen, niet in de galerij voorkomen.
De stelling van mijn openingszin is ontsproten aan ervaring. Ik begon mijn artistieke carrière als tekenaar van cartoons en karikaturen in de schoolkrant van mijn middelbare school. Zolang de afbeeldingen nog iets menselijks vertoonden mochten ze rekenen op bijval van leraren en leerlingen. Toen ik er dierlijke elementen aan ging toevoegen verminderde dat enthousiasme aanzienlijk. Ook de plaatsing van de figuurtjes in een situatie die op herkenbare wijze hun menselijke zwakheden of absurditeiten verried ging steeds meer ergernis wekken. "Maak nou maar eens zo'n spotprent van jezelf," beten sommige gekwetsten mij toe. Dat wilde ik wel, maar ik kon het niet. De tekenaar ziet zichzelf niet van buitenaf en afstand tot je object lijkt een voorwaarde om de juiste expressie en houding te kunnen 'pakken'.
Terwijl ik over deze zaken nadacht kreeg ik een ingeving: als Diederik zichzelf niet tekende, zou ik de honneurs dan maar waarnemen? Een aardig idee, maar kon ik me ertoe zetten de goede oude trekpen schoon te schaven en de vastgeklemde dop van de fles met Oostindische inkt los te wrikken? Ach, waarom niet? Maar welke houding zou ik Diederik aanmeten en in welk decor zou ik hem plaatsen?

Ons elftal kent verschillende types douchers. Douchers met broeken aan, schoon-aan-de-haak-douchers, hartstochtelijke douchers, schoorvoetende douchers, kattenwasdouchers, hete douchers, lauwe douchers, pratende douchers, zwijgende douchers, grappende en grollende douchers, gassen lekkende douchers, badslipperdouchers, blootsvoetse douchers, zeepdouchers, haarshampoodouchers, vaste-prik-douchers en zo-nu-en-dan-douchers.
Zingende douchers hebben we helaas niet in onze gelederen. Na afloop van het Schiebroek-tournooi op Hemelvaartsdag, een jaarlijks evenement dat slechts op één onderdeel tekort schiet: de muziek, heb ik Patrick tot enige douchezang proberen te verleiden. Maar zingen kon hij niet, bekende hij me, en wilde hij ook niet meer, sinds hij zich een keer aan het karaoke-achtige Xbox 360-computerspel 'Lips' had gewaagd en tot grote hilariteit van zijn vrouw en zoon over het ritme van het door hem gekozen popnummer was gestruikeld en hulpeloos onder de toonhoogte was blijven bungelen, zodat zelfs de laagste spel-beoordeling van 'ster' nog onbereikbaar bleek.
Diederik is een incidentele doucher. Na de wedstrijd tegen CVV in Rotterdam zat hij tegenover mij in de kleedkamer, zichtbaar op hete kolen, de kleren in allerijl over zijn nog transpirerende lijf getrokken en zijn Adidas-voetbaltas ingepakt op zijn schoot. Ik was juist bezig mij van mijn scheenbeschermers te ontdoen toen Diederik, met wie ik mee terug zou rijden naar Den Haag, mij aansprak. "Heb je al gedoucht? Ik heb namelijk een beetje haast!" Verbluft keek ik de vraagsteller aan. Was dit wel een vraag? Moest ik hierop antwoorden? Harry maakte die beslissing overbodig: "Goede vraag, Diederik!"

Image
 
< Vorige   Volgende >
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside